Ruth Lisbet Frilander

1942 -


9. slægtled
Barn 1
Hans Jørgen Blicher Lauritzen

Ruth Lisbet Madsen, Navneforandring 1944
Til Ruth Lisbet Frilander
Født: 2. 1. 1942 på Frederiksberg
Døbt 19. 4. 1942 i Frederiksberg kirke
Gift d. 28. 6. 1963 med Ib Jacobi
født 15. 3. 1940, død 1969
Gift 2. gang med Hans Jørgen Blicher Lauritzen, d. 19. 9. 1992 på Herning rådhus


Født d. 5. 8. 1945 i Hammel
Døbt d. 23. 9. 1945 i Hammel
Søn af Margrethe Lauritzen
(født Blicher Nielsen) d. 4.10. 1909
Død d.25.1.1987
og Valdemar Lauritzen,
Født d. 5.5.1905 i Hammel
Død d. 12.12.1988 i Hammel
Han var søn af:
Mads P. Lauritzen, f. 2.9.1857 – 9.5.1937
Og Juditte Lauritzen
(f. Jensen) 3.10 1865 – 5.11 1932

2 børn Martin og Jesper 1 barn Jesper

Levned

Jeg blev født under anden verdenskrig, vi boede i lejlighed på Allégade, Frederiksberg, København. Min far var ved politiet og måtte gå under jorden, da tyskerne tog politiet til fange, og transporterede dem til koncentrationslejre i Tyskland. De blev taget, da han var på vej til arbejde på politigården, før han nået derind, det var hans held.
Han gemte sig i et lille hus på en mark, der hørte til Svigerforældrenes gård i Reerslev.
Vi flyttede til Rydsletten 5 i Vandløse, i en 2½ værelses lejlighed og medens vi boede her blev mine 2 søskende Jane og Lars født henholdsvis d. 14. september 1943 0g d.26. august 1945.
Her havde vi en god og tryk barndom. Mor passede familien og hjemmet. Jeg havde veninder, den første var Elise Knutzen, vi lejede med dukker, og kørte i Grøndals Parken med vores dukkevogne. Jeg lavede tidligt tøj til dukkerne, syede og strikkede.
Ind til jeg var 6 år havde mormor og morfar en stor gård i Reerslev, det var spændene at komme på besøg der.
Her var et stort køkken og i hverdags stuen med grønne møbler, var der en kamin i hjørnet, hvorpå der om vinteren blev bagt æbler, som blev varme og bløde, og sendte en dejlig duft ud i stuen. Derfra kom man til spisestuen, med store tunge egetræs møbler med mange udskæringer, den spisestue fik vi senere, da vi boede på Egebæksvej.
Den næste stue, den fine, havde blanke mahogni møbler med silkebetræk, og længst væk var der et lille rum med
en reol, her stod julepynten.
Af dyr på gården var der hund ”Duks”, katte, høns, grise, køer og heste.
Det var rigtig spændene at gå i loen ved grisene. Der lå en slags rafter skråt op fra gulv til loft, dem skulle man gå op ad, hvis man skulle på høloftet. Der måtte jeg ikke gå – men det var for spændene til at lade være med. Det var også i Reerslev at den røde kat kom med en død fugl til ”Lissemig” i kravlegården. Mormor, morfar og oldefar flyttede senere til Rosenhaven i Valby. Morfar og oldefar døde der, da var jeg 6 år. Jeg gik i skole på ”Vanløse Skole”, det var landets største. Der blev født mange børn under besættelsen, vi blev kaldt de store årgange.
Jeg var blå pigespejder på Frederiksberg i 5 år og gik til dans på Jernbaneallé.
I 1953 fik vi bil, den var helt ny, og vi var meget stolte. Der var ikke ret mange der havde bil på det tidspunkt. Vi kørte tit tur om søndagen, vi kørte til Falster, og gerne til mormors fødested i Ønslev, mormor var tit med, eller til Nr. Alslev, mors fødested. Vi kørte også til Gisselfeld slot, uden at kende til, at vores forfædre havde boet der i over 100 år.
Da jeg var 13 år flyttede vi til Egebæksvej 1A, Emdrup, Østerbro. Far og mor havde købt et dejligt stort og gammelt hus med have. Det gik far ganske godt med lædervarefabrikken, så levestandarten var steget. Mor passede os alle sammen, som hun hele tiden havde gjort. Far var sjældent hjemme. Han havde travlt, rejste rundt i landet og solgte tasker, og skulle samtidig sørge for produktionen på fabrikken. En overgang var der 75 ansatte.
Når der skulle laves kataloger, blev vi børn sat i sving med at klistrer farveprøver på farvekort, vi fik 1 øre stykket.
Far og mor rejste en del syd på, og så kom mormor og passede os.
Første gang jeg var syd på, var jeg 13 år. Morbror Lars havde inviteret hele familien til Rüdesheim. Han havde fået en ny og meget flot turistbus, som skulle køres til, det var en fin tur.
En gang hvor far havde problemer på fabrikken med fagforeningen, inviterede han værkføreren, tillidsmanden og et par stykker mere hjem til os, de skulle tage deres koner med. Han havde imidlertid glemt alt om det. Jeg var alene hjemme, da de ankom, mor var til porcelænsmaling. Jeg måtte diske op med et eller andet, hvad husker jeg ikke, men det var dybt pinligt. Han dukkede op noget senere.
Vi gik alle 3 på Emdrup skole. Mellemskole eksamen tog jeg på ”Ravnsborggade Skole ”Nørrebro. Det er absolut den bedste skoletid jeg har haft. Vi havde nogle fantastiske gode lærer. Efter begyndte jeg på ”tegne og kunstindustri Skolen for Kvinder” på H. C. Andersens boulevard.
Der havde jeg 4 dejlige år hvor vi lærte skrædderkunst, tegning og design. Det var moderne at gå i jazzklub, det var sejt at ryge pibe. Piben blev først tændt før det sidste hjørne inden ”Monmatra” i Nyrupsgade, og jeg havde noget besvær med at holde ild i den. Påklædningen kunne være en ulden marine/grøn storternet nederdel og en stor ulden grå vildmarkstrøje. (Gerne købt i Nyhavn, den var uhyggelig varm). Det kostede lidt at komme ind i jazzklubben, og man skulde vist være fyldt 18 år, men det gik alligevel. En sodavand holdt hele aften, der var ikke råd til mere.
Omkring konfirmationen og nogle år efter kom jeg meget hos Kirsten (mors kusine), Knud Valdemar og deres 3 børn: Jens, Mugge og Anne Cathrine. Vi holdt små fester Jens, Mugge Niels Ulrich (Jens og Mugges Kammerat) og nogle flere.
Jeg tilbragte mange sommerferier hos familien Bruun på Bornholm. De var meget gæstfri, og jeg nød de dejlige ferier på Clarashøj i Sandkaas. Senere efter at Martin var født, var han med derovre i flere år.
Som 17 årig blev jeg ringforlovet med Ib Jacobi. IB havde et jazzorkester ”The Disciples of jazz”, de spillede rundt omkring i København og omegn. Kæresterne var gerne med og hørte på. Han var student fra ”Øregaard gymnasium”, og i lære i Philips reklameafdeling. Om aftenen tog han HH i salg og reklame på Handelshøjskolen. Han var den yngste på holdet der bestod, og den eneste der ikke var dumpet. I en alder af 23 år blev han reklamechef hos ”Electrohelios” i Bredgade. Han var meget energisk og humoristisk.
Ibs forældre havde sommerhus i Tisvildeleje og der var vi meget, Efter skolen åbnede jeg forretning ”Jacqueline” sammen med Ib i Gothersgade 135. Min skolekammerat og veninde Birthe Olsen fra sy skolen blev ansat og vi gik i gang med at sy til folk. Vi fik meget at lave og arbejdede næsten i døgndrift. Jeg boede hjemme til jeg blev gift som 21 årig.
Vi syede mange brude og selskabskjoler og jeg ansatte flere piger til at hjælpe. Vi havde gode og søde kunder der kom igen og igen, men vi var nok for billige og uerfarne med at lave det hurtigt.
d. 28 juli 1963 blev jeg gift med Ib Jacobi i Messiaskirken i Gentofte. Far og mor holdt en stor og flot fest i Pejsegården. Dagen efter kørte vi på bryllupsrejse til Paris.
Vi havde købt et rækkehus, Nørrevangen 18 C i Ishøj.
Vi var meget unge 21 og 23 år og det holdt kun et år. Jeg arbejdede altid og det samme gjorde Ib, og det kunne det ikke holde til. Vi blev skilt, jeg sluttede med at arbejde i ”Jacqueline” Jeg fik en lille lejlighed på Christianshavn i Bådsmandsstræde 12, på tredje sal. Der var fælles WC på gangen med naboen, ikke varmt vand og en gammel kakkelovn med oliefyr. Mor og mormor hjalp med at male og bror Lars hjalp med at flytte. D. 17. februar 1965 blev Martin født. Martins far er Leif Feigh Jensen.
Martin blev døbt i ”Vor Frelser Kirke” på Christianshavn. Der var mange gæster med og mor og far holdt barnedåben på Egebæksvej med en dejlig frokost.
Ib giftede sig igen efter få år og fik en søn, Niels. Han døde af sydom kun 29 år gammel.
Begyndte først at arbejde igen i.
januar 1966, jeg fik jeg job som tilskærer hos Spirella på Nørrebro. Jeg anskaffede mig en lille brugt bil en Fiat 500. Jeg havde et skattefrit år, havde ikke haft indtægt i 1965 og kildeskatten startede i 1967.

Efter et stykke tid hos Spirelle blev jeg designer af ”Corinna” babytøj, det var dejligt, at komme til at arbejde med det jeg havde lært. I 1967 fik vi i dejlig lejlighed i Vanløse, 2 værelser med radiatorer og badeværelse med siddebadekar, det var en vild luksus. Martin kom i børnehave ved Damhusøen.
Jeg fik nyt arbejde, det var igen børnetøj: ”Bim børnekonfektion” i Hellerup Hos Hr. og fru Marquard, som modelkonstruktør, det var 4 dejlige år, jeg havde der med gode kolleger. Mor og far var til stor hjælp i alle årene, de var altid parat til at passe Martin, hvis han blev syg, eller hvis jeg skulle ud at rejse. Vi kom rigtig meget på Egebæksvej og følte os altid velkomne der.
Efter 4 år ville jeg prøve noget nyt. Jeg blev ansat som designer hos ”Jetex Musette” i Silkeborg, med domicil på Amagertorv hos Celli Freifeldt.
Vi boede stadigvæk i Vanløse og jeg skulle flyve fra Kastrup til Karup hver fredag for at diskutere modeller og stoffer, og have ide udkast med til nye modeller. Sammen med chefer, sælgere og 3 andre designere rejste jeg til Paris, Frankfurt og Düsseldorf 2 gange om året.
I 19 71 flyttede vi til Silkeborg,
Vi fik en dejlig ny lejlighed med 2½ værelser, dejligt badeværelse og en stor altan. I Silkeborg kom Martin i skole på Nørrevangs skolen. Han var meget aktiv i sport, fodbold, gymnastik og håndbold.
Vi købte bil en brugt beigefarvet Maskot.
Efter 3 år hos Jetex Musette fulgte jeg med Simon Simonsen til hans nystartede børnetøjsfirma ”Simon Konfektion”, I 1974 mødte jeg Hans Jørgen Blicher Lauritzen, han kom fra København til en stilling som politiassistent i Silkeborg.
Vi blev gode venner, var på en dejlig ferie i Jugoslavien. Vi kørte alle tre i Hans Jørgens BMW, og boede i hans villatelt. Efter ferien købte vi hus på Daltoften 64 i Silkeborg
Huset på Daltoften var under opbygning da vi købte det, og vi kunne selv bestemme køkken, badeværelser, gulve med mere. Det var et dejligt hus med masser af plads og med en pæn stor have. Den skulle dog først anlægges.
Martin kunne forsætte med at gå på Nørrevangs skolen, han gik med morgenaviser, det var hårdt, vi havde nogle meget kolde vintre og der var bakket. Det var ”Aktuelt” han startede at køre med, den skulle hentes inde i midt Silkeborg meget tidligt, og det var et godt stykke fra hvor vi boede. Samtidig havde han sin sport, så han havde nok at se til.
I 1976 byggede vi sommerhus i odde Naturpark 31, Helberskov.
Efter ca. 1½ år hos Simons børnetøj fik jeg job som designer hos ”BBE. De fabrikerede slacks, nederdele og kjoler.
d. 4 november 1979 blev Jesper født på Silkeborg sygehus. Han blev døbt lillejuleaften i Balle kirke.
Efter at have arbejdet hos BBE i nogle år, blev jeg ansat hos Jackpot i Kjellerup, som modelkonstruktør. Her var
jeg et par år, til jeg søgte job som designer hos ”Josefine” i Ikast. Jeg rejste sammen med Mie (den ene Indehaver) til Paris, Frankfurt og København 2 gange om året. Jeg lavede kollektionen sammen med Mie og konstruerede alle mønstrene. Her var jeg i 11 år til firmaet lukkede.
I 1983 købte vi hus på Straussvej 13 i Herning, Hans Jørgen havde fået stilling som vagt- havende på Herning politigård. Jesper gik i ”Brændgaards børnehave” og senere i fritidshjem, han kom i skole i Sønderager skole.
Vi blev gift d. 19. september 1993 på Rådhuset i Herning. Hans Jørgen rejste ½ år på mission i Jugoslavien første gang 3 dage efter at vi blev gift, så der var nok at se til for mig med job, hus, barn og hund der skulle passes. Han rejste atter til Jugoslavien et år efter han var kommet hjem.
Efter ”Josefine” var jeg 3 år hos Dantex i Ikast som modelkonstruktør. Hans Jørgen blev ansat som politikommissær i Århus samme år som jeg blev ansat som designer hos Godske kjoler” i Sunds der var jeg i 6 år til jeg gik på efterløn som 60 årig.